A Chi a világegyetemet betöltő természeti erő, energia. A „kung” szó gyakorlást, munkálkodást jelent. Sokféle chi kung gyakorlat létezik, melyek több csoportra oszthatók a gyakorlás fő célja szerint: az egészség megőrzése; gyógyítás; az élet meghosszabbítása; harcművészetek; a megvilágosodás elérése.

chi kung

Az egészség megőrzésének kategóriájában a chi kung stílusok célja elsősorban a mentális, ill. spirituális nyugalom, egyensúly megteremtése, fenntartása. Sok betegséget gondolati és érzelmi túlzások okoznak. Ezek pangást okoznak a meridiánokon és szervrendszerekben, ami betegséghez vezet. Például a depresszió gyomorfekélyt, és emésztési zavarokat okozhat. A harag ártalmas a májra. A szomorúság nyomást és szűkületet okoz a tüdőben, a félelem pedig megzavarja a vese és a húgyhólyag működését. Ha ez a pangás hosszabb ideig fennmarad, az ártalmas a szervekre, akár fizikai elváltozást is okozhat. Addig, amíg a betegség a chi pangására korlátozódik, és szervi károsodás még nincs, az egészségmegőrző chi kung gyakorlatokkal helyreállítható a chi keringése, és kezelhető a probléma.

A chi kung gyakorlói művelői felismerték, hogy a betegség elkerülésének első lépése a gondolati egyensúly és lazítás. Mikor tudatunk nyugodt, érzelmeink kiegyensúlyozottak, testünk ellazult, a chi automatikusan szabályozza önmagát, helyreállítja az egyensúlyt, természetesen és erőteljesen áramlik. Bizonyos mozdulatok vagy gyakorlatok fokozzák a belső szervek körüli chi-keringést. Az egyik ilyen ma is gyakorolt jellemző sorozat a Nyolc Brokáttekercs gyakorlat.

A Nyolc Brokáttekercs gyakorlatot csaknem ezer éve állították össze. Yeuh Fei marsall hozta létre, katonái egészségének javítására, és képességeik növelésére. Yeuh Fei nevéhez több harcművészeti stílus alapítása is köthető.

A chi kung fontosabb élettani hatásai:

  • A keringési rendszer működését gazdaságosabbá teszi. Csökken a szívfrekvencia, miközben nő a perctérfogat. A test átmelegszik, ami egyebek közt a hajszálerek jobb vérellátását jelzi.
  • A légzés mélyül, a rekeszizom mozgásának függőleges pályája mérhetően megnövekszik, ami a hasi szervek jobb vérellátását segíti. Csökken a légzésfrekvencia, nő a tüdő perctérfogata.
  • A rendszeres gyakorlás segít az idegrendszer egyensúlyának biztosításában.
  • A gyakorlatok javítják a testtartást, erősítik a törzs mély izmait. Növelik az izomzat teljesítményét, az ízületek rugalmasságát.

A chi kung gyakorlatok elsődlegesen a különleges meridiánokat töltik fel, és az abban lévő energia mozgósítását segítik, hogy a szerv-meridiánok diszharmonikus működését a szervezet folyamatosan kompenzálni tudja.

Call Now Button