A szervezetben kialakuló fizikai elváltozások, fájdalmak, anyagcserezavarok, egy ok-okozati lánc utolsó láncszemei. A fizikai elváltozást mindig megelőzi az energetikai rendszer működésének kibillenése, mely idővel végül konkrét tünetekben nyilvánul meg. Ezért az energetikai rendszerbe a gyógyulás érdekében történő beavatkozás rendkívül fontos.

Az ember energetikai rendszerét a keleti orvoslással foglalkozó írások részletesen tárgyalják. Az információk – energia formájában – a szervezetben elsődlegesen a meridián-rendszeren terjednek. A meridiánok léte ma már bizonyított: a meridián egy pontjába juttatott csekély mennyiségű sugárzó anyag hatására a meridián a teljes áramlási vonal mentén sugározni kezd. A kísérletek során alaposan kezdték vizsgálni a meridiánok lefutási pályáit, így kiderült, hogy ezek mentén a kötőszövet szerkezete ritkább, és e „csatornákban” elektromos energia és anyagáramlás is megfigyelhető.

A ’80-as években végzett kutatások szerint nagyjából 49 MHz-es terjedési frekvencia figyelhető meg, azaz 49 millió impulzus fut végig rajtuk másodpercenként.

Az energetikai rendszer részei

A szerv-meridiánokon való energia- és információáramlás folyamatos, az áramlási zavarok kezelése az akupunktúra és akupresszúra témaköre.

A három elsődleges energiacsatorna (nádi) a test középvonalában futó Sushumna, valamint az Ida és Pingala spirálrendszer. Ezek a központi főcsakrákkal állnak összefüggésben.

A felszíni csakrák rendszeréhez hét úgynevezett különleges meridián tartozik. A test elülső és hátsó középvonalán végigfutó Ren Mo és Tu Mo, a deréktájékon körben futó Tai mo, valamint a karokon és lábakon futó 2-2 vezeték. A karok belső oldalán futó vezetékek az energiát a törzstől az ujjakig viszik (Yin Wei Mo), visszafelé pedig a karok külső oldalán a törzsig (Yang Wei Mo). A lábak külső oldalán lévő vezetékpár a lábujjak felé szállítja az energiát (Yang Chia Mo), visszafelé pedig a lábak belső oldalán lévő vezetékek szállítják (Yin Chiai Mo).

Ezek a vezetékek azért „különlegesek”, mert alapesetben nem áramlik bennük az energia mint a szerv-meridiánokban, hanem tárolják azt. Csak a szervezet energia-egyensúlyának megbomlásakor, vagy chi kung gyakorlatok hatására indul meg bennük az áramlás.

Az ember bioenergetikai állapotát aktuális lelkiállapota, gondolatainak minősége, légzésének változásai, táplálkozása, környezetének tagjai, környezetének viszonyai, a különböző terápiás eljárások egyaránt befolyásolják. Mindezek közül a saját személyiségünk által keltett hatások, mint információk közvetítődnek a meridiánokon keresztül a különböző belső szervekhez.

Call Now Button